Μεγάλη Επανεκκίνηση
Η ακρίβεια του λήμματος αμφισβητείται. |
Η ουδέτερη οπτική γωνία αυτού του λήμματος αμφισβητείται. |
Η Πρωτοβουλία της Μεγάλης Επανεκκίνησης (αγγλικά: Great Reset) αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2020-2021.
Σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, έλαβαν μέρος επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες υψηλού κύρους, προσκεκλημένοι από τον Πρίγκιπα Κάρολο και το ΠΟΦ, με θέμα τον τρόπο ανοικοδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την πανδημία του COVID-19[1]. Το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της συνάντησης, έχουν δεχθεί κριτική από αντικαπιταλιστές, πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και άλλους. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναπτύχθηκαν και θεωρίες συνομωσίας αναφορικά με αυτή την συνάντηση, υποστηριζόμενες από διάφορους ακροδεξιούς κύκλους όπως η οργάνωση QAnon.[εκκρεμεί παραπομπή]
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ, και εμπνευστής του τίτλου, παρουσίασε τα τρία βασικά στοιχεία της «Μεγάλης Επανεκκίνησης»: Το πρώτο περιλαμβάνει τη δημιουργία συνθηκών για μια "οικονομία ενδιαφερομένων μερών". Το δεύτερο στοιχείο περιλαμβάνει την οικοδόμηση με έναν τρόπο πιο «ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο» που θα ενσωματώνει περισσότερα πράσινα δημόσια έργα και υποδομές. Το τρίτο στοιχείο είναι η αξιοποίηση των καινοτομιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην κεντρική ομιλία, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απαρίθμησε τρεις βασικές πτυχές της βιώσιμης ανάκαμψης: πράσινη ανάπτυξη, έξυπνη ανάπτυξη και δίκαιη ανάπτυξη.
Κριτική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Άρθρο στο Forbes, ανέφερε ότι η ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση ήταν "ένα άλλο παράδειγμα πλούσιων και ισχυρών ελίτ, που επαναπαύονται και ηρεμούν με την συνείδησή τους, πραγματοποιώντας ψεύτικες προσπάθειες τάχα για να βοηθήσουν τους λαούς, και στην πορεία να γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι και ισχυρότεροι"[2]
Η δημοσιογράφος και πολέμια της παγκοσμιοποίησης Ναόμι Κλάιν, σε άρθρο της στο The Intercept τον Δεκέμβριο του 2020, περιέγραψε την ιδέα του ΠΟΦ ως ένα "καταπληκτικό μείγμα θεωριών συνωμοσίας της μεγάλης επαναφοράς". Είπε ότι ήταν απλώς μια "επωνυμία με θέμα τον κορονοϊό" και ότι ήταν απλά μια προσπάθεια των πλουσίων να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται καλοί. Η Κλάιν αποκάλυψε ότι ο Σβάμπ έδινε κάθε χρόνο (από το 2003) ένα παρόμοιο θέμα στις συναντήσεις του ΠΟΦ στο Νταβός και ότι "η Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι απλώς η τελευταία έκδοση αυτής της επιχρυσωμένης παράδοσης, που διαφέρει ελάχιστα από τις προηγούμενες «μεγάλες ιδέες» του Νταβός"[3].
Σφοδρή αρνητική κριτική έχει δεχθεί και το βιβλίο «Η μεγάλη επανεκκίνηση»[4] που συνυπογράφουν οι Κλάους Σβαμπ, Τιερί Μαλερέ, όπου παρουσιάζεται γενικά η ατζέντα της Μεγάλης Επανεκκίνησης. Ο Μπεν Σίξμιθ, συνεργάτης του The Spectator and Quillette, δήλωσε ότι "«η Μεγάλη Επανεκκίνηση», είναι ένα σύνολο «κακών ιδεών» που υιοθετήθηκαν διεθνώς από μερικούς από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο και είναι κάτι ακόμα πιο τρομακτικό και από την πονηρή πλοκή της θεωρίας συνωμοσίας που διαδίδεται στο Twitter"[5]. Ο Σίξμιθ, περιέγραψε τμήματα του βιβλίου ως "σοβαρά και ζοφερά" και άλλα ως "επιμελή και ήπια"[5].
Ομοίως, στην κριτική του για το βιβλίο «Η μεγάλη επανεκκίνηση», ο ηθικολόγος Στίβεν Άμπρελο, κάνει παράλληλες κριτικές στην ατζέντα. Θεωρεί ότι η ατζέντα δεν είναι τίποτε άλλο παρά "μια «χορταστική» (αν όχι πλήρης) κοινωνικο-πολιτική-οικονομική αναθεώρηση" και ότι μια τέτοια πρόταση είναι ένα "ψευδές δίλημμα". Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο Σβαμπ και ο Μαλερέ ωραιοποιούν ένα υποτιθέμενο μέλλον μετά τη Μεγάλη Επανεκκίνηση, χρησιμοποιώντας υπερβολικές λέξεις όπως η «καθαρότητα» και η «βιωσιμότητα»", που όμως θεωρεί πως είναι ένα μέλον "φαινομικά αισιόδοξο" και ότι "λειτουργικά, αυτοί οι (υποτιθέμενοι) θαυμαστοί στόχοι, θέτονται σε κίνδυνο"[6].
Μια δήλωση του Καναδού Πρωθυπουργού Τζαστίν Τρυντώ, όπου ανέφερε ότι "η πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία", προκάλεσε αντιδράσεις[7]. Η δήλωση αυτή δέχθηκε κριτική από δημοσιογράφους και πολιτικούς της χώρας, όπως ο Ερίν Ο'Τουλ που δήλωσε ότι "παγκόσμιες οικονομικές ελίτ προσπαθούν να επανασχεδιάσουν οικονομίες και κοινωνίες προκειμένου να ενδυναμώσουν τις ελίτ σε βάρος του λαού" και ο πρόεδρος του Καναδικού Λαϊκού Κόμματος Μαξίμ Μπερνιέ που έκανε έκκληση για "μάχη κατά της παγκοσμιοποίησης, της οποίας ο Τρυντώ είναι ο μεγαλύτερος υπερασπιστής"[8][9].
Ο Γερμανός οικονομολόγος Άντονυ Μίλερ, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "οι επιρροές και η καταστροφή που θα επιφέρει η επικείμενη Μεγάλη Επαναφορά, θα είναι χειρότερο από αυτό που προκάλεσε η διάλυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης", καθώς και ότι "πανδημία χρησιμοποιείται από την παγκόσμια ελίτ με σκοπό να καταστρέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επισπεύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη"[10].
Στις 13 Δεκεμβρίου του 2020, ο παρουσιαστής του Sky News Australia, υποστήριξε ότι "η μεγάλη επανεκκίνηση, είναι σοβαρή και επικίνδυνη απειλή για την ευημερία και την ελευθερία"[11].
Αναφορές σε θεωρίες συνωμοσίας από τα ΜΜΕ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι New York Times, BBC, The Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι οι αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, που διαδίδονται από αμερικανικές ακροδεξιές ομάδες όπως η QAnon, αυξήθηκαν κατά την έναρξη του φόρουμ.[12][13][14] Σύμφωνα με τις παραπάνω εφημερίδες αλλά και άλλες, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως "συστημικές", ορισμένες κριτικές που γίνονται κατά της "Μεγάλης Επανεκκίνησης" και αναφέρονται παραπάνω, τροφοδοτούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας.
Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες (κατά τα ΜΜΕ), η "Μεγάλη Επανεκκίνηση" είναι ένα σχέδιο, κατά το οποίο διάφοροι ισχυροί ηγέτες ενορχήστρωσαν επίτηδες την πανδημία με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας[13].
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Inman, Phillip (June 3, 2020). «Pandemic is chance to reset global economy, says Prince Charles». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 17, 2020. https://web.archive.org/web/20201117152600/https://www.theguardian.com/uk-news/2020/jun/03/pandemic-is-chance-to-reset-global-economy-says-prince-charles. Ανακτήθηκε στις November 18, 2020.
- ↑ Mauldin, John. «A 'Great Reset' Is Coming… But Not For Capitalism». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ Klein, Naomi (8 Δεκεμβρίου 2020). «The Great Reset Conspiracy Smoothie». The Intercept (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ https://www.politeianet.gr/books/9789601436395-schwab-klaus-libanis-i-megali-epanekkinisi-324231
- ↑ 5,0 5,1 «What is the Great Reset?». The Spectator World (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ Umbrello, Steven (2021-02-17). «Should We Reset? A Review of Klaus Schwab and Thierry Malleret’s ‘COVID-19: The Great Reset’». The Journal of Value Inquiry: 1–8. doi: . ISSN 0022-5363. PMC 7886645. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7886645/.
- ↑ «COMMENTARY: What's the deal with 'The Great Reset'? - National | Globalnews.ca». CKNW (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ Wherry, Aaron (27 Νοεμβρίου 2020). «The 'Great Reset' reads like a globalist plot with some plot holes». CBC.
- ↑ «Trudeau UN speech sparks 'Great Reset' conspiracy». Fact Check (στα Αγγλικά). 19 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ Mueller, Antony (27 Δεκεμβρίου 2020). «'Great Reset' Will Cause a Depression Worse than in the 1930s». Medium (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «Sky News Australia is tapping into the global conspiracy set – and it's paying off». the Guardian (στα Αγγλικά). 23 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
- ↑ Alba, Davey (November 17, 2020). «The baseless 'Great Reset' conspiracy theory rises again.». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από kipcom/live/2020/11/17/world/covid-19-coronavirus#the-baseless-great-reset-conspiracy-theory-rises-again το πρωτότυπο στις November 18, 2020. https://web.archive.org/web/20201118001623/https://www.nytimes.com/live/2020/11/17/world/covid-19-coronavirus#the-baseless-great-reset-conspiracy-theory-rises-again. Ανακτήθηκε στις November 18, 2020.
- ↑ 13,0 13,1 «The coronavirus pandemic 'Great Reset' theory and a false vaccine claim debunked» (στα αγγλικά). BBC News. 2020-11-22. https://www.bbc.com/news/55017002. Ανακτήθηκε στις 2021-09-26.
- ↑ «How the 'great reset' of capitalism became an anti-lockdown conspiracy | Quinn Slobodian». the Guardian (στα Αγγλικά). 4 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Great Reset στο Wikimedia Commons